Hormonit synnytyksessä - Kun annamme kehon tehdä sen, mitä se osaa

31.10.2024

Synnytys on mullistava tapahtuma, jossa keho työskentelee yhdessä vauvan kanssa, jotta vauva voisi tulla tähän maailmaan. Synnytyksen käynnistymisen mekanismit ovat meille (vielä) vähän mysteeri, minkä vuoksi esimerkiksi synnytyksen käynnistymiset ovat enemmän tai vähemmän arpapeliä (siitä joskus myöhemmin enemmän!). Se, mitä kuitenkin tiedetään on se, että synnytyksen kulkua säätelevät ja synnyttäjän oloa helpottavat ovat kehon tuottamat hormonit. Hormoneilla on valtava vaikutus synnytyksen etenemiseen ja kivun hallintaan tai kokemukseen siitä, ja uskonkin, että niiden toimintaa ymmärtämällä voit saada lisää luottamusta omaan kehoosi synnytyksen aikana.

Oksitosiini: Rakastava käynnistäjä

Oksitosiini on rakkauden ja kiintymyksen hormoni, joka käynnistää synnytyksen yhdessä vauvan kanssa. Se saa aikaan kohdun supistukset ja on avainasemassa koko synnytyksen ajan. Oksitosiinin tuotanto kasvaa, kun tunnet olosi turvalliseksi ja rennoksi, minkä vuoksi synnytyksen ympäristö ja rakkaudellinen tuki ovat niin tärkeitä. Kun oksitosiinia vapautuu, synnytys voi edetä luonnollisesti ja saat tunteen siitä, että keho on hänen tukenaan. Oksitosiinin tuotantoa häiritsevät muun muassa kirkkaat valot, kovat äänet, vieraat tuoksut, epämiellyttävä kosketus ja muutokset tunnelmassa.

Endorfiinit: Luonnon oma kipulääke

Synnytyksen aikana keho tuottaa suuria määriä endorfiineja, jotka toimivat luonnollisina kipulääkkeinä. Endorfiinit auttavat rentoutumaan ja lisäävät kehon ja mielen kestävyyttä. Endorfiinien ansiosta monilla synnyttäjillä on jopa hieman euforinen olo synnytyksen aikana – viisas kehosi auttaa sinua pääsemään tämän vaativan kokemuksen läpi. Endorfiinit työskentelevät yhdessä oksitosiinin kanssa, mutta tulee ikään kuin hieman jälkijunassa. Yleensä, kun sinulle tulee tunne, ettet enää jaksa tai pysty, helpottaa tuo tunne ja parin supistuksen jälkeen, kun endorfiinitasot nousevat. Endorfiinin tuotantoa buustaavat supistustuntemusten lisäksi nauraminen ja itkeminen (anna siis kaikkien tunteiden tulla!), seksi, syöminen ja 100%:nen kaakao. Häiritseviä tekijöitä ovat puolestaan vahva lääkkeellinen kivunlievitys ja etenkin puudutteet sekä synteettinen oksitosiini.

Adrenaliini: Energiaa vauvan maailmaan saattamiseen

Synnytyksen loppuvaiheessa, erityisesti syntymävaiheessa (tunnetaan myös ponnistusvaiheena), keho vapauttaa adrenaliinia. Adrenaliini nostaa energiatasoa ja valmistaa sinut loppukiriin, jolloin vauva syntyy. Tässä vaiheessa monet synnyttäjät kokevat voimakasta keskittymistä ja vahvaa tahdonvoimaa. Adrenaliinin ansiosta moni kertoo löytäneensä voimia, joita ei tiennyt edes olevan olemassa. Ennen syntymävaihetta toivomme adrenaliinia olevan mahdollisimman vähän, sillä se saa veren virtaaman kohdun sijasta jalkoihin ja saattaa jopa lopettaa supistukset hetkellisesti, sillä keho valmistautuu pakenemaan sitä kuuluisaa sapelihammastiikeriä. Adrenaliinin tuotantoa edistävät pissahätä, kirkkaat valot ja kovat äänet, huolet, pelot ja ahdistus, epämiellyttävä kosketus ja turvattomuuden tunne.

Lisäksi odotusaikaan ja vauvan syntymään liittyvät oleellisesti relaksiini, kortisoli ja prolaktiini. Relaksiinihormonia, joka pehmentää sidekudoksia valmistaen odottajan kehoa joustamaan syntymän hetkellä riittävästi vauvaa varten, alkaa erittyä kehossa heti hedelmöittymisestä alkaen. Kortisoli puolestaan on pitkäaikainen stressihormoni, joka kypsyttää vauvan elimiä kuten keuhkoja ja maksaa, jotta vauvan keho on syntymän jälkeen valmis toimimaan omana yksikkönään. Prolaktiinihormoni vastaa rintarauhasten kasvusta ja maidontuotannosta lähettäen maidon poistuessa rinnoista niille viestin tuottaa lisää maitoa. Yhdessä oksitosiinin kanssa prolaktiini vahvistaa imettävän vanhemman kiintymyssuhdetta vauvan kanssa.

Voiko hormoneihin vaikuttaa?

Synnytyksen kulkua ei voi täysin ennustaa tai kontrolloida, mutta on olemassa keinoja, joilla voi edistää hormonien luonnollista virtaamista. Tässä muutamia vinkkejä:

  • Valitse itsellesi synnytystiimiin sellaiset ihmiset, jotka mahdollistavat sinulle sellaisen tilan, jossa voi kokea olevasi turvassa ja voit rentoutua. Tällöin oksitosiini ja endorfiinit saavat tehdä taikojaan.

  • Synnytä siellä, missä koet olevasi turvassa. Myös sairaalassa kannattaa tilasta tehdä mahdollisimman kodin omainen tuomalla sinne omia tavaroita: oma tyyny, viltti, kuvia, omat valaisimet, omat vaatteet, omat tossut ja niin edelleen.

  • Harjoittele jo odotusaikana tietoista, rauhallista hengittämistä. Synnytyksen aikana, etenkin sen haastaessa hengitä rauhassa ja keskity hetkeen.


Kun keholle annetaan mahdollisuus toimia niin kuin se on vuosituhansia toiminut, se osaa tukea sinua synnytyksen aikana ihmeellisellä tavalla. Synnytys haastaa aina, mutta antaa myös paljon - monella tasolla.

Ihanaa viikonloppua!


<3: Henna

Ps. Selvittelen parhaillani kommentointiosion avaamista, mutta eipäs ollutkaan ihan simppelijuttu. Sillä välin keskustelua voidaan jatkaa sähköpostitse henna@ekodoulahenna.com tai vaikka Instagramissa @ekodoulahenna.